Skip to content

Een nieuwe baan tijdens Corona

“Mijn eerste werkdag was thuis. En dat zou nog maanden zo blijven.”

Wel of niet solliciteren op een nieuwe baan, nu de wereld op zijn kop staat door corona? Is het wel verstandig om nu over te stappen? Hoe gaat het inwerken vanuit huis? Leer ik mijn nieuwe collega’s nu wel goed kennen én zij mij? 

Een greep uit de vragen die wij de laatste tijd vaak horen. En wie kunnen deze vragen nu beter beantwoorden dan professionals die zelf de afgelopen maanden via Astorium in hun nieuwe baan zijn begonnen? 

Wij interviewden deze ‘ervaringsdeskundigen’ en vroegen hoe zij het ervaren om een nieuwe baan te beginnen tijdens de coronacrisis. Lees hieronder het derde interview. Lees hier ook het eerste en tweede interview!

Hein Kraanen – IT Projectmanager bij Cordaan

Astorium heeft hem succesvol geworven voor een vacature bij Cordaan, maar dat was zeker niet direct een gelopen race, vertelt Hein Kraanen.

“Ik zat nog niet zo lang bij mijn vorige werkgever, had het daar naar mijn
zin en was dus helemaal niet op zoek. Toen Priscilla van der Sluis mij belde om te vragen of ik belangstelling had voor de vacature, zei ik daarom aanvankelijk heel beslist ‘nee’.”

“Maar haar vraag bleef toch knagen. Ik dacht er ’s avonds nog eens over na. Het zou mij de kans geven om dichter bij huis te gaan werken, in een baan die ik
leuk vond. Een betere werk-/privé-balans en betere arbeidsvoorwaarden.

“Toen besloot ik toch maar op
gesprek te gaan, al hoopte ik er stiekem op dat het geen positieve ervaring zou worden.”

“Want het is best ingewikkeld, opzeggen bij je werkgever. Zeker als je er nog niet zolang zit en er net wat hebt opgebouwd. Maar
ik dacht dat het geen kwaad zou kunnen om eens koffie te gaan drinken en te horen wat Cordaan te bieden zou
hebben.”

Het kopje koffie bleek echter lekker: 1 april startte Hein als IT-projectmanager bij Cordaan. Dat was dus midden in de intelligente lockdown.

“Mijn start was heel bijzonder. De eerste werkdag was thuis. En dat zou nog maanden zo blijven.

Als ik de coronasituatie had zien aankomen, zou ik misschien een ander besluit hebben genomen. Niet alleen omdat er meer financiële risico’s zijn ontstaan, maar ook omdat een nieuwe baan beginnen in zo’n lockdown best  ingewikkeld is.”

“In een normaal 3D-werkleven bouw je een relatie op met je collega’s in de wandelgangen, hangend in de deuropening en bij het koffie-apparaat.”

Zo word je vanzelf wegwijs gemaakt en meegenomen in een organisatie. Ik merk ook dat ik in mijn werk veel leun op fysiek contact en non-verbale communicatie. Dat mis je nu, je bent soms echt onthand.”

Toch is het inmiddels meer dan goed gekomen en voelt Hein zich nu al thuis bij zijn nieuwe werkgever.

“Onze afdeling ICT is heel open en creatief omgegaan met de mogelijkheden die er wél waren.”

“Het management organiseerde bewust veel online overlegmomenten, virtuele borrels en escaperooms en dat heeft zeker geholpen.

Zelf heb ik mijn agenda zo snel mogelijk volgeplempt met online afspraken met allerlei sleutelfiguren binnen de organisatie. Ik heb mijn manager gevraagd wie dat waren, en vervolgens met deze mensen een afspraak gemaakt om kennis te maken. Dat werd door iedereen prima ontvangen. Het bleek een goede ijsbreker, waarmee ik vanzelf bekend raakte met en binnen de organisatie.”

Een tip voor andere starters op afstand heeft Hein ook:

“Durf uit te spreken waar je tegenaan loopt en wat je
lastig vindt. Als je dat duidelijk maakt, krijg je van je nieuwe collega’s ook terug waar je behoefte aan hebt.”

“Ga ook goed na wat bij jou persoonlijk past en voor jou werkt.  Thuiswerken vraagt een andere discipline en geeft een andere flow.

Breng vervolgens een duidelijke werkstructuur aan in je dag. Voor mij is dat: ’s morgens dingen uitwerken en lezen, en overlegmomenten in de middag. Maar dat ligt voor iedereen anders.”

Al met al is Hein blij dat hij de overstap heeft gemaakt. Hij is zeker te spreken over de benadering van Astorium.

“Ik zou Priscilla van Astorium willen beschrijven als een professionele recruiter met een informele tint, en dat past ook goed bij mij.”

Ze was óók kritisch: Priscilla heeft echt wel flink doorgevraagd op mijn motivatie. Ik had immers aanvankelijk helemaal
geen interesse in de vacature, dus ze wilde het afbreukrisico minimaliseren. En dat kan ik me helemaal voorstellen!

Heb jij vragen of interesse
in meer informatie?

Onze Recruiters Priscilla, Bianca en Sonja helpen jou graag!