Zoek een vacature (75)
v
v
Zoek een professionalAstorium bemiddelt professionals in IT, Finance en HRM op vrijwel alle niveaus voor vaste en tijdelijke functies.
Astorium
cover

Blog: Zomer op de werkvloer? Maak er wat moois van!

Nog even en het is zover. Scholen sluiten hun deuren en de meeste collega’s klappen hun laptop dicht voor een paar weken. Zomervakantie! Als thuisblijver kan dat even ongemakkelijk voelen. Als Facebook wordt overspoeld met zonnige vakantiefoto’s, terwijl jouw tripje van de dag de weg naar de koffieautomaat is. Of als jouw auto als enige op een groot, leeg parkeerterrein staat bijvoorbeeld. Je zou bijna gaan zwelgen in zelfmedelijden… Niet doen! Heus, de zomervakantie heeft ook voor thuisblijvende rotsen in de branding grote voordelen. Laat ons even helpen met de slingers ophangen.

Voordeel #1: Lekker uitslapen

Zeker de automobilisten onder ons kunnen zich in de zomervakantie gewoon lekker nog een keertje omdraaien. Het aantal files is in deze periode op één hand te tellen. Dat maakt het woon-werkverkeer dus heerlijk relaxed en je reistijd een stuk korter. Ben je niet zo’n uitslaper? Maak dan gebruik van het overdadige daglicht in de zomermaanden. Verleg als het even kan je werktijden naar een vroeger tijdstip, zodat je ook eerder kunt stoppen. Om ‘s middags na het werk nog een terrasje te pakken, of je handdoek uit te rollen op het strand. Hoe klinkt dat?!

Voordeel #2: Eindelijk…

Je ergert je al maanden aan die rommelige kast, of een uitpuilende mailbox. Of er moet nieuw kantoormeubilair worden aangeschaft, maar je hebt alsmaar geen tijd om ergens te gaan proefzitten op een fijne bureaustoel. Gelukkig is daar nu de zomervakantie! Projecten staan stil, vergaderingen worden afgeblazen en deadlines uitgesteld. Grijp je kans, pak je to-do-list uit de mottenballen. Moet je eens kijken hoe dat oplucht! En je hebt er nog maanden plezier van.

Voordeel #3: Volledig in je flow

Hét voordeel van de zomervakantie? Bijna al je collega’s en klanten zijn op vakantie. Dus heb je vrijwel geen hinderlijke bliepjes uit je mailbox, irritante ringtones of spontaan binnenlopende kletskousen. Je kunt gewoon volledig in je flow blijven en bergen werk verzetten. Moeilijke beleidsstukken, ingewikkelde berekeningen of complexe vraagstukken: het gaat allemaal nét wat makkelijker als je ongestoord kunt doorwerken. Zorg wel goed voor jezelf en overdrijf niet met je productiviteit. Installeer een appje tegen RSI of pauzesoftware. Dan houd je het ook nog gezond!

Voordeel #4: Andere uitdagingen

Je neemt vast de honneurs waar van een of meer vakantievierende collega’s. Dat betekent dat je te maken krijgt met klanten, medewerkers of vragen die normaal aan jouw deur voorbijgaan. Het is misschien even wennen, maar het brengt ook iets moois met zich mee: nieuwe uitdagingen! Geniet van de nieuwe energie die dit met zich meebrengt. Het zet je op scherp en stuurt jouw automatische piloot in ieder geval voor een paar weken naar huis. Snuffel eens aan andere werkzaamheden dan normaal, en ontdek wat dat met je doet. Misschien krijg je zelfs inspiratie om na de vakantie weer eens wat anders op te pakken dan voorheen.

Voordeel #5: Het is jouw feestje

Bijna iedereen is weg, dus the floor is yours! Zoek de andere achterblijvers op en maak er wat gezelligs van op het werk. Buiten lunchen, een keer waterijsjes uitdelen, casual kleding dragen of een zomers muziekje op de achtergrond… Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn om toch een meer relaxte sfeer te creëren dan normaal.

Eerste Hulp Bij Zomerdrukte

Brengt een krappere personeelsbezetting in jouw organisatie juist extra drukte met zich mee? Inventariseer van tevoren met je manager en collega’s waar de marges liggen. Het moet natuurlijk wel behapbaar blijven, zodat je klanten kwaliteit kunt leveren én iedereen vitaal blijft. Maak helder tot waar de achterblijvers het moeten opvangen en wanneer vakantiekrachten mogen worden ingeschakeld. Houd voor ad-hocoplossingen de contactgegevens van preferred suppliers bij de hand die goede, tijdelijke krachten kunnen leveren. Astorium bijvoorbeeld!