Skip to content

Look out for a bore-out!

Burn-out is inmiddels berucht. Teveel hooi op je vork nemen en steeds blootstaan aan stress leidt tot langdurige uitval. Dat is een bekend gegeven, waar de meeste werkgevers én werknemers maatregelen tegen nemen. Maar ken jij ook de tegenhanger, die net zo gevaarlijk is? Lees hier meer over de bore-out.

Het lijkt misschien lekker, even gas terug nemen. Maar als je die werktijd eenmaal bent gaan invullen met andere, persoonlijke bezigheden, kost het veel energie om toch de schijn op te houden dat je nuttig bezig bent. Doen alsof je het druk hebt (pseudocommitmentstrategie), je werk uitsmeren over veel meer tijd dan nodig is (stretch your work-strategy): je knapt er niet van op en belandt al snel in een neerwaartse spiraal.

Naar schatting heeft 15% van de werknemers behoorlijk last van verveling op het werk. Zo erg zelfs dat ze er ziek van worden, met vergelijkbare symptomen als de burn-out. Voortdurende verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging leiden tot lusteloosheid, irritatie, slaapproblemen, gebrek aan eetlust en een verlaagd zelfbeeld.

De bore-out is echt niet alleen voorbehouden aan medewerkers op kantoor of de stereotiepe ambtenaren. Overal waar de manager moeite heeft met delegeren, of zich minder klanten melden, ligt de bore-out op de loer; dus ook winkelbediendes, psychologen of horecapersoneel kunnen zich na aanhoudende stille dagen lamlendig gaan voelen. De Success Group weet precies hoe je de spirit weer terugbrengt bij de medewerker, manager en het team. Wij hebben uitgekiende coachingsprogramma’s om iedereen weer wakker te schudden en op scherp te zetten. En blijkt de medewerker toch niet goed te matchen bij de baan, dan kunnen wij ondersteunen bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Want iedereen heeft eigen talenten. Zonde om die te laten liggen!