Skip to content

De Thuiswerkplek-medewerker: functie van de toekomst?

De uitbraak van het coronavirus heeft veel werkgevers achter hun oor doen krabben. Lang niet ieder bedrijf bleek voldoende voorbereid te zijn op die plotselinge noodzaak tot thuiswerken. Vaak omdat ze in het verleden niet zo’n fan waren van het concept medewerker op afstand. Face to face-contact werd verwacht en verplicht. Maar wat blijkt nu: het Nieuwe Werken is dé sleutel om zelfs in crisissituaties een bedrijf staande te houden. Met goede IT-oplossingen, wat aanpassingen en water bij de wijn konden veel processen toch doorgaan en kwamen veel ondernemingen niet piepend tot volledige stilstand.

Actuele bril opzetten

Natuurlijk hopen we niet nog een keer voor een dergelijke crisis te komen staan. Maar wij vinden het een interessante gedachte dat de Thuiswerkplek-medewerker onverwacht een functie is geworden waar we eigenlijk niet meer omheen kunnen. Bekijk de oude organisatie eens kritisch door de actuele bril. Hoe is de automatisering geregeld? Beschikken alle medewerkers op sleutelposities (vergeet daarbij ook de mensen achter de schermen niet!) over een goede telefoon en een laptop met de juiste software? Zijn er nog extra trainingen nodig waardoor iedereen effectief en zelfstandig op afstand leert werken?

Nieuwe inzichten

Maak gebruik van de ervaringen die je hebt opgedaan in de crisissituatie. Misschien kan, door blijvend strategisch gebruik te maken van thuiswerken, een oplossing gevonden worden voor het tekort aan kantoorruimte. Waarschijnlijk wordt het bedrijf een stuk meer eco-friendly, omdat er minder woon-werkverkeer nodig is. En blijken sommige medewerkers een stuk beter te functioneren als zij geconcentreerd in huiselijke omgeving aan bepaalde taken kunnen werken. Soms is een crisis nodig om tot nieuwe inzichten te komen.

Sparringpartner nodig?

Blijk je extra denk- en daadkracht nodig te hebben om je organisatie crisisproof te maken? Of zoek je een ervaren sparringpartner om de juiste stappen te kunnen zetten? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee!