Zoek een vacature (74)
v
v
Zoek een professionalAstorium bemiddelt professionals in IT, Finance en HRM op vrijwel alle niveaus voor vaste en tijdelijke functies.
Astorium

Coaching: het betere alternatief voor beoordelingsgesprek

Het fenomeen beoordelingsgesprek is op zijn retour. In HR-land zagen we die bui eigenlijk al een tijdje hangen. De meeste managers maken al zuchtend en kreunend momenten vrij in hun drukke agenda voor de obligate jaarlijkse gespreksmomenten. En treffen dan een medewerker tegenover zich aan tafel, die met zweet in de handen het gesprek over zich heen laat komen. Er worden vinkjes gezet in de vaste formats, klaar. Tot volgend jaar. Geen ideale setting voor een kwalitatief hoogstaand gesprek.

Kortom: het ooit goed bedoelde aandachtsmoment, waarin je kon inzoomen op het functioneren van de medewerker, maar óók op loopbaanwensen en onderlinge verhoudingen, is verworden tot verplicht nummer. Is rücksichtlos schrappen dan de oplossing? Wij denken van niet. Want wanneer kan je dan als organisatie bijsturen op het functioneren van je medewerkers? En wanneer krijgt de medewerker dan zijn loopbaanplanning op de agenda? In de dagelijkse hectiek komt het daar meestal niet van.

Overweeg coaching als goed alternatief. Een gesprek met een professionele coach kan de medewerker het zetje in de goede richting geven als het gaat om functioneren. Daarbij weet een coach ook de juiste weg te bewandelen om een medewerker na te laten denken over werkhouding, carrièreperspectieven en het houden van een goede werk-privébalans. Zaken die een leidinggevende, als medebelanghebbende, toch minder makkelijk aan kan kaarten.

Wat je ook doet, kies altijd voor een transparant proces. Van een smiespeltraject vol ruis en onduidelijkheid wordt niemand beter. Zorg er daarom voor dat de coach bij aanvang, tussenevaluatie en eindevaluatie met medewerker én leidinggevende aan tafel zit. Wederzijdse verwachtingen kunnen dan openlijk worden uitgesproken. Gedurende de rest van het traject kan de medewerker in een vertrouwelijke, beschermde omgeving praten en werken aan zichzelf. De kans dat hij hierdoor beter én duurzamer gaat functioneren, is veel groter dan met het traditionele beoordelingsgesprek.

Ben je benieuwd wat een dergelijke aanpak voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met de Success Group voor een kennismakingsgesprek. De Success Group is een zusterorganisatie van Astorium, die zich bezighoudt met ontwikkeling van medewerkers en management. 

25 maart 2019